miercuri, 15 aprilie 2009

Ha a bank értékesíti a jelzálogba kapott telket visszautalja az tartozás fölötti árkülönbséget ?

2008 szeptember 24
Eduard V. kérte a www.AsistentaPentruConsumatori.ro segítségét az alábbi témában :
Tanácsot kérek egy hitellel kapcsolatosan melyet a Volksbanktól szerződtem

Hitelt kéretem, utólag kéretem kiegészítését, garanciának egy nagyobb értékű, tulajdonomban lévő telket adtam és most nem tudom fizetni a részleteket mivel jövedelmem 75%-kal csökken egy kellemetlen körülmény miatt.

A hitel személyi jellegű volt, jelzáloggal, 30 évre.
Kérdéseim a következők.

Ha a bank megtámadja a jelzálogot és nagyobb összegre adja el mint amennyivel én tartozom, megkapom a különbséget? Ha ez megtörténik az adósok listájára kerülök?
ha megkérném a bankot, hogy én adjam el a telket és visszafizessem a tartozást, Önök szerint elfogadják ?
Önök szerint melyik a legjobb megoldás, mivel a hitelt nem azzal a szándékkal vettem, hogy nem fizessem vissza hanem utólag így történt és most keresem a megoldást, hogy mindeknek jó legyen
Válasz
Nem számítsa arra, hogy a bank egy nagy üzletet fog kötni a telek eladása alkalmával, saját vagy bírói végrehajtók által. Elősző is számít számos plusz költségre. A végrehajtó 10% és máris lemondhatsz a különbség nagy részéről, ha ez megmaradt volna. Ugyanakkor még számíts fel végrehajtási, közlési, postai, drága felértékelő felértékelési költséget, és íme el is fogyott a pénz. Továbbá, nézd meg a hitelszerződésedben, melyet biztosan aláírás előtt nem is olvastad el, mivel a banki felelős hamar előnyomta a szerződés, röviden a közjegyzővel egyeztetett időpont előtt, addig mindféle más, valóban haszontalan üggyel foglalkozva. Megtudod, hogy amikor már nem fizeted a részletet vagy kamatot, a bank ahelyett hogy kivizsgálja a helyzetedet vagy valahogy segítsen csökkentve a kamatot, újraszámítsa a tartozást, az egész hitelt tartozásnak nyilvánítják, azaz köteleznek, hogy teljesen visszafizesd, nemcsak a részleteket, növelve a kamatot, néha duplájára is. Ugyanakkor késedelmi kamatot is felszámolnak, valamilyen költséget … találnak valamilyen elnevezést, biztosítékköltséget miután eléred a 90 napos késedelmet és így, az ingatlan eladásáig a tartozásod jelentősen megnőtt, mint a mesebeli király, egy évben mint más három év alatt. És ne gondolt, hogy sietni fognak az eladással. Dehogy. Jól elvégzik számításaikat. Nagyjából tudják az ingatlan értékét, melyek mások költségei és késleltetik az eladást mivel megfelel nekik, hogy számládra uzsorás kamatokat és kamat után felszámított kamatok, stb. … Ők azt fogják állítani, hogy megértők veled szemben és remélik, hogy helyreállsz és továbbra tudod fizetni a részleteket, még akkor is ha annyit késtél. És te hinni fogsz nekik, abban a tévhitben, hogy megértő bankosokra leltél, és hogy szerencsés vagy. Azonban térjünk az eladásra …
Függetlenül, hogy valósul meg, banki végrehajtón vagy bírósági végrehajtón keresztül, vedd figyelembe, hogy számos okos gyerek hálózata, akik lesik mi történik ilyen téren. És nagyon jól tudják, hogy kell alacsony áron vásárolni és te nem tudsz szembeszállni. Te is próbálsz valamit tenni amikor látni fogod, hogy a végrehajtó 25% csökkenti az árat az első meghiúsult végrehajtás után, azonban már túl késő lesz. Az ingatlanirodák nem lépnek közre, mivel nem tudják mi rejlik a jelzálog mögött, a telekkönyvben, és kerülik a bajt vagy arra gondolnak, hogy inkább megveszik egy árverezésen 75% mint, hogy neked 100% vagy többet adjanak. És egy második árverezést is tartanak, melyen ott lesznek az okos fiúk csoportosan és annak ellenére, hogy beneveznek és kifizetik a részvételi díjat, látni fogod hogy még azt a 25% csökkentett árat sem fogadják el. Csodálkozol, nem értesz semmit, lassan kétled ingatlanod értékét … megtörténik a három kötelező kiírás, ezek után pedig az okok fiúk lépnek színre. A törvény azt állítja, hogy a 3 kötelező kiírás után, a legjobb ajánlott áron adható el az ingatlan, a hitelező, azaz a bank jóváhagyásával. Mi több, a legjobb ár a banki tartozásokat és végrehajtási költségeket fedező ár lesz. Mindez ha a bank rájön, hogy más, jelzálogmentes ingatlanokkal vagy biztos jövedelmekkel is rendelkezel … akkor pedig ingatlanod eladási ára már csak a tartozás és költség egy részét. Másnap minden vagyonod, minden banki számlád lefoglalásra kerül, ugyanúgy a neked tartozókat is felszólítják. Így kedves Eduard, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy fizess, ne kerül végrehajtásra, tartsd be a szerződést még ha rabszolgasorsa kényszerít, addig amíg te találsz egy olyan vásárlót ingatlanodra aki visszafizesse a banknak a hitelt és neked a különbséget. Ne feledd kérd meg a bankot, hogy írásba közölje a jelzálog törlésének költségét. Nem másért, de lehetséges, hogy szóban közöljenek egy összeget és miután kifizetted még valamilyen tatozást találjanak, mivel a szerződés tömör és jól szerkesztett. Ugyanez az eset, ezelőtt 3 évvel túlzásnak tűnt, leheletlennek. Azonban sajnos én is saját vagy hozzátartozók bőrén tapasztaltam, hogy tette tönkre a bank számos ember életét és szép üzletét. Erről még írtak, még ezen vagy más, Iulian Urban nevét viselő honlapokon is.
egy jobb társadalom reményében,

Iulian Doftoreanu

Ma is visszatérek, kedves Eduard, meséljem el, hogy a tegnap, amikor azt a forgatókönyvet és amikor arról a árverezéseken megjelenő okos fiuk csapatáról meséltem, a jövőbe láttam. Ma ismét átéltem ugyanúgy. Épp most tértem vissza egy árverezésről ahol egy ingatlanomat értékesítették amit az MKB ROMEXTERRA BANK ezelőtt 2 évvel 265.000 EURO értékelt és amelyet még nagyobb értékért kellett volna értékesíteni, mivel kevesebb mint 300 m található a brassói állomástól.
Két személy vett részt az árverezésen, akik befizették a részvételi díjat és még egy hitelezőm akinek volt egy végrehajtható követelése és aki többet is fizetett volna mint a kikiáltási ár. És az okos fiúk kétségbe vonták a hitelező jelenlétének jogát, különféle indokokért, ezután kezdődött az árverezés. És meglepetés …. Egyik részvevő sem nem ajánlotta a kikiáltási árat. Megtörtént a 3 kötelező kikiáltás, Mivel felhívtam én a figyelműket, hogy így írja a törvény, ezek után a végrehajtó kérdezte ki ajánl a kikiáltás ára alatt. És eladták kedves Eduard, három egymást követő kikiáltás után, mindenki szeme láttára 95.000 Euro-t.
Láttad volna az okos fiuk arcát akik megnyerték az árverezést, biztosan te is felpofoztad volna őt vagy magad, hogy ilyen történhet Romániában. És íme így adódott el 1700 nm terület, rakodóval, raktár építési engedéllyel, tervel és kész raktárszerkezettel, 55 Euro/nm árban. A leöntött beton is drágább mint ez az ár. Vicces, hogy a végén egy névjegykártyát nyújtott és elmondta, hogy egy felszámolás alatt álló cége van és, hogy ő felszámolás és végrehajtás alatt lévő javak adás-vételével foglalkozik. Gratuláltam a szépen megrendezett színjátékért.
Utána megkerestem a nevét az Interneten és megtaláltam a kapcsolatot az MKB ROMEXTERRA BANK-kal is. Az okos fiú a Brassó megyei jogtanácsosi kollégium igazgatótanácsának tagja, melynek dékánja az MKB ROMEXTERRA BANK jogtanácsosa, akinek a neve minden végrehajtásra kerülő hitelszerződés végén ott szerepel. Vajon tiszta véletlen? Felháborító, hogy csak a bank az aki megállapíthatja, hogy az ár nem komoly. Gondolod, hogy megteszi? Fogadok, hogy nem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu